Руските сенатори разрешиха на Путин да воюва в Сирия

Горната камара на руския парламент (Съветът на федерацията) разреши на президента Владимир Путин да бъдат използвани в Сирия въоръжени сили на Русия. Това заяви днес пред журналисти ръководителят на кремълската администрация Сергей Иванов, предадоха ТАСС, РИА “Новости” и др. електронни медии. Агенциите цитират думите му, че искането за това разрешение е дошло от президента Путин и е било единодушно подкрепено, като освен това са взети решения за социалните и финансови въпроси по осигуряването на съответния контингент от руските Военновъздушни сили. Съобщава се още, че операцията е ограничена по време, а използваните видове оръжия няма да се огласяват.

Русия ще използва в Сирия само своите ВВС по молба на сирийския президент Башар Асад, като военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу Ислямска държава, изтъква Сергей Иванов. По думите му, изключено е използването на руските въоръжени сили на сухопътния театър на военните действия.

“Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация. Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и “специфична информация”, увери началникът на администрацията на Кремъл.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че наскоро създаденият център в Багдад помага за координирането на въздушните удари и сухопътните войски в Сирия. А Франспрес публикува снимки на руски военни самолети, вече базирани в Сирия. Още на 22 септември агенцията информира, че 28 руски изтребителя и щурмови самолета са разположени на летищен терен в западната провинция Латакия, крепост на президента Башар Асад. Цитират се високопоставени американски източници, според които Русия използва безпилотни самолети над Сирия.

Според говорителя на Пентагона, Питър Кук, цитиран от CNN, руските въздушни удари в Сирия могат да започнат всеки момент. Дронове, управлявани от руснаци, вече са събрали необходимата информация за разположението на евентуалните цели. А в базата в Латакия са разположени многоцелеви изтребители СУ-34, както и повече от 600 руски военни, информира vesti.bg.

Единственото странно нещо, забелязано от американското разузнаване е, че руснаците разполагат с ракети въздух-въздух SA22s, за които не е ясно срещу какво ще се използват, при условие, че Ислямска държава няма авиация.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.