Деца се забавляват, създавайки софтуер

CoderDojo е глобална мрежа от над 1500 безплатни детски клуба за програмиране в над 60 държави, създадена и задвижвана от доброволци и вдъхновяваща децата не просто да обичат технологиите, но и да ги създават.

Както е навсякъде по света, CoderDojo Bulgaria се реализира благодарение на екип от доброволци –ментори и организатори. Инициативата за неговото създаване в България идва от Дигитална национална коалиция.

Тази събота – 31 октомври от 11 часа ще се състои втората работилница Dojo@11 в стартъп акселератора Eleven, с подкрепата на Microsoft. От CoderDojo Bulgaria предвиждат този път да се включат 30 деца и 15 ментора. Подготвени са четири различни програми в зависимост от възрастта на участниците и дали това им е първо или второ посещение.

„Форматът един ментор на 2-3 деца ни дава възможност да сме изключително гъвкави по отношение на обучението за децата. Всъщност програмите може да са толкова на брой, колкото и менторите“ Гергана Паси, Дигиталана Национална Коалиция.

Втората работилница се очертава да бъде дори по-забавна от първата, тъй като събитието съвпада с Хелоуин. Организаторите от CoderDojo Bulgaria очакват нашествие на чудовища и вещици и са категорични, че предпочитат лакомства пред пакости.

В пилотната сесия Dojo@11 на 17 октомври се включиха 20 деца на възраст 6-12 години и 10 ментора. Чрез специално създадени за деца визуални програми участниците се забавляваха да управляват герои от любими игри като Angry Birds и в същото време направиха първите си стъпки в програмирането.

Отзивите от страна на децата, родителите, менторите и организаторите са изключително позитивни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.