Антраксът тепърва ще създава проблеми у нас

Антраксът тепърва ще създава проблеми у нас, предупреждават ветеринарни лекари. Причината –животните в рисковите райони все още не са ваксинирани, както е по закон.

В началото на 70-те по време на сватба в Русе празничният обяд за гостите – над 100 души, завършва по особено неприятен начин.  Недобре опечените кюфтетата и кебапчетата в менюто се оказват с антракс. Специалистите разказват, че още по-рано – през 30-те години, всяка година у нас от антракс са боледували близо 1500 души.

Това говори, че преди години в страната е имала много случаи на заболяването и сега трябва да сме много внимателни, когато след порой настъпят засушавания.

Спорите на антракса могат да стоят с десетилетия в почвата. И да бъдат изядени от някоя крава, докато пасе. Човек може да пипне болестта по три начина – през кожата – там най-голям риск има за хората, които колят и дерат животните. Можем да се разболеем заради  заразено месо или ако вдишаме спорите.

Ветеринарите са притеснени, защото  у нас има 30 огнища на антракс.

Това означава, че на тези места през годините е имало поне по едно болно животно. Само 7 са областите в страната, където е нямало заболели. В огнищата, животните трябва да се ваксинират всяка година, но тази година, това още не се е случило, заради забавена обществена поръчка. Срокът за това обаче все още не е изтекъл, изтича есента.

Кожната форма на заболяването не е толкова опасна, колкото чревната и белодробната.

Това превърна антраксния микроб в опасно биологично оръжие, изпращано с пликове по пощата по целия свят.

„Това е едно от оръжията, които най-дълго време издържат във външна среда и второ и едно от оръжията, които са най-подходящи да се използват като оръжие за масово поразяване – да се вдиша във въздуха и да зарази много хора”, коментира проф Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

За случая в Млада Гвардия вина имат всички по веригата, убеден е земеделският министър Десислава Танева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.