Засилени мерки срещу заразата от антракс

Ситуацията във Варненско след смъртния случай на заразен с антракс се успокоява. Продължават превантивните мерки за спиране на евентуална зараза.

26 души са били в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му.

Всички са идентифицирани. Живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас. Сред тях има и 6-годишно дете. То също е яло от месото, но за момента няма оплаквания. Започнало е лечението им – приемат антибиотици, въпреки че нямат симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.

Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха, че други заразени животни най-вероятно няма.

Инкубационният период при тях е от 7 до 14 дни и до момента болестта трябваше да се е проявила. Утре започва ваксинация на всички животни в областта. Те са под карантина, а пашата е спряна.

Полицията във Варна издирва още трима души от варненския квартал „Аспарухово” във връзка със заразеното месо, съобщи Стоян Пасев – областен управител на Варненска област.

Според него рискът е минимален. Предприетите мерки са адекватни, а утре се очаква заседание на кризисния щаб. Той обясни, че в четири от общините, има потенциален риск, тъй като от там е преминало заразеното месо.

„Пробата от заразеното месо ще излезе в понеделник, тъй като материалът, който беше взет е от замръзнали наденици, няма как по-рано да знаем дали това е от заразеното животно или не. Говорим за общините Ветрино, Провадия, Белослав и Варна. 18 човека бяха установени. Полицията издирва още трима, които са имали контакт с въпросното месо. Взети са проби и от тях. В понеделник ще излязат и техните проби”, каза Пасев.

В инфекциозната клиника към Университетската болница „Света Марина” са напълно подготвени, ако някои от хората, консумирали заразено месо, покаже симптоми на развитие на болестта.

Председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков заяви, че ваксинацията срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където тя е задължителна.

Според него това може да доведе до много тежки последици и случаят във варненско да не остане изолиран.

Веригата за безопасност в конкретния случай, очевидно е скъсана на много места, смята доктор Цветков. Когато стопанин има съмнение за болно животно трябва:

„Незабавно трябва да се обади на колегата, с когото има сключен договор. Ветеринарят е длъжен да отиде на място, а по-нататък да уведоми официалния лекар и Областната дирекция по безопасност на храните. При съмнения, трябва да се вземат проби. В момента тече проверка”.

В места, където е имало огнища на антракс, ваксината е задължителна. Държавата обаче закъснява. „Ако в момента този случай е изолиран, в близко бъдеще това може да се повтори, с много по-сериозни последици. Има приета профилактична програма, но не са осигурени чрез обществени поръчки, производството и доставката на тези имунологични препарати, за да започне ваксинацията”, обясни Цветков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.