Пробите на ялите месо, заразено с антракс, са отрицателни

22-те проби, взети от хора, консумирали месо с антракс, са отрицателни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

26-има са обявените хора в риск. От РЗИ уточниха, че продължават да се вземат проби. Очаква се до дни да станат ясни и резултатите от пробите, взети от надениците от транжорна в кв. „Аспарухово“, както и от четирите проби, които бяха взети днес.

Тази вечер започва ваксинацията на 600 животни във варненското село Млада гвардия, където загина мъж, заразен с антракс, заяви пред журналисти д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), който посети населеното място.

„За една седмица животните не трябва да излизат навън, за да няма нови заразени. Съвместно с екипи на Гражданска защита осигуряваме вода в стопанствата на населеното място. Предстои днес да бъде загробено второто умряло животно и да бъде извършена дезинфекция в оборите на умрелите животни“, каза още д-р Илиев.

Той отбеляза, че все още има вероятност да се появят и други заразени животни и подчерта, че това е нормална ситуация, защото в този район се намира и огнището на заразата, но бе категоричен, че на този етап няма епидемия.

Директорът на БАБХ каза, че няма опасност за хората.

„Няма опасност да има и заразено мляко, тъй като на заболелите животни им спира млекодобива“, каза той, цитиран от пресцентъра на БАБХ.

По думите му една от възможните причини за заразяването с антракс при животните е сериозният валеж преди време, който е отнел горния слой на пръста, което е позволило излизането на спори на заболяването.

Директорът на БАБХ увери, че ветеринарният лекар, който не е уведомил властите за прикланото животно, ще бъде наказан. Д-р Илиев подчерта, че законодателството задължава всеки фермер да има договор с частен ветеринарен лекар.

„При заболяване на животно стопанинът е длъжен да уведоми обслужващият го ветеринар, с който има договор и той да прецени ситуацията и при нужда да съобщи на БАБХ и да бъдат взети мерки“, допълни още той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.