Продължават работите за ликвидиране на огнището на антракс във Варненско

Очаква се днес да излязат пробите от второто починало животно във варненското село Млада Гвардия. Резултатите трябва да установят дали се касае за втори случай на антракс в селото.

Починалата крава е от съседен двор на стопанството, където беше установена заразата. Животното проявило същите симптоми, но освен за заразата, те са характерни и за слънчев удар, така че причината за смъртта все още не може да се потвърди, заяви за БНТ областния управител на Варна Стоян Пасев.

Преди дни почина мъж на 53 години, за когото се установи, че се е заразил от антракс, след като е ял месо от болно животно в селото. Днес се очаква да излязат и пробите за вируса на всички хора, за които е установено, че са имали контакт с месото от заразената крава, която беше заклана миналата седмица. Досега никой от тях не е показал признаци на заболяване, но всички остават под наблюдение и се лекуват профилактично. В селото започва ваксинация на селскостопанските животни. Докато тя не приключи стопаните нямат право да ги извеждат на паша извън дворовете си. Пасищата и сметищата около селото вече са обеззаразени.

Антраксът (от старогръцки ἄνθραξ – въглен, латинско име: Pustula maligna; на български известен и като синя пъпка, сибирска язва, въглен и злокачествен оток) е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. Болестта е зооноза, която се разпространява главно от трупове на заразени и умрели домашни и диви животни. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети имали досег с трупа.

Bacillus anthracis е патогенен за всички видове селскостопански и диви бозайници, предимно тревопасни. Боледуват и всеядни бозайници и човекът. Най-чувствителни са кози, овце, елени следвани от говеда, биволи камили и еквиди. Свинете притежават известна устойчивост, но въпреки това боледуват от т.нар. гърлена форма на антракс. Човекът е по-слабо чувствителен от преживните и конете, но е по-възприемчив от свинете.

При човека инфекцията започва като пъпка, подобна на ухапване от насекомо. След 1-2 дни се развива във везикула, а после в язва (най-често безболезнена). Лимфните възли в конкретната област от тялото отичат. 20% от нелекуваните случаи завършват със смърт. Именно тази форма на болестта е наричана синя пъпка или сибирска язва.
За лечение обикновено се предписват антибиотици. Лечението трябва да започне в началния стадий на болестта. Ако не се лекува, антраксът завършва със смърт.

Най-лесния начин за предпазване е ваксинацията. Тя представлява три подкожни инжекции през две седмици, а след това три инжекции през половин година. Желателно е ежегодното ваксиниране.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.