Откриха бацили на антракс в кухните на 10 заведения във Варна, Кранево и Бяла

Положителни са пробите за наличието на бацили на антракс в 10 търговски обекта във Варна, Кранево и Бяла, съобщиха БНР и БНТ. Това показват резултатите от лабораторните изследвания на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), направени в кухните на 27 търговски обекта – ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за продажба на месо и месни продукти. Те остават затворени, докато излязат резултатите от повторни проби. Като причина за положителните проби се посочва хипотезата, че първата дезинфекция е била недостатъчно добра, макар че всички фирми, които я извършиха, са лицензирани. В останалите 17 заведения пробите са отрицателни и дейността им е възобновена.

Както вече съобщихме, инспекторите на БАБХ превантивно затвориха всички 27 обекта (в някои съобщения се говореше за 30 обекта на територията на Варна, Добрич и Бяла) за които стана ясно, че са се снабдявали от транжорната, обработила заразеното месо – ЕТ “Дани”. Оказа се, че от тази вече прословута крава, починала от антракс, да произведени наденици, кебапчета и кюфтета. От транжорната, както и от съответните търговски обекти бяха иззети всички месни продукти.

Остават затворени 10-те обекта, на чиято територия са намерени бацили на антракс. Те ще бъдат дезинфекцирани повторно, след което отново ще бъдат направени проби.

Някои медии съобщиха, че министри, както и областният управител на Варна са яли телешки пържоли в едно от заведенията, които по-късно бяха затворени от БАЛХ. На този етап няма данни за пострадали хора, освен собственикът на заразената и починала крава, който също почина след консумация на месо от нея.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.