Младежите, пребили 3-годишно дете, остават в ареста

Софийският градски съд остави в ареста 18-годишните Александър Донов и Патрик Първев, които бяха задържани за побоя над тригодишния Христо в столичния квартал “Зона Б19”.

На двамата са повдигнати обвинения за опит за убийство на малолетен.

Защитата на Александър Донов оспори пред съда повдигнатите обвинения като заяви, че няма доказателства задържаните да са искали умишлено да убият Христо. Адвокатът допълни, че нанесените на детето травми представляват само средна телесна повреда.

Защитата на Патрик Първев не оспори доказателствата по делото, но заяви, че неговата вина в случая е значително по-малка. Адвокатите и на двамата задържани настояха пред съда клиентите им да бъдат пуснати от ареста.

По време на заседанието стана известно, че според вещите лица по делото тригодишният Христо е бил малтретиран в продължение на дни преди да се стигне до инцидента, след който той изпадна в кома.

Според заключението на лекарите, ако на детето не е била оказана спешна медицинска помощ, със сигурност то е щяло да почине

Дни преди инцидента обвиняемите са направили и снимки на Христо, на които е личало, че той е бил посинен, включително и по лицето. Съдебният състав отбеляза, че според данните по делото задържаните очевидно са малтретирали тригодишното дете “редовно и дори с удоволствие”.

„Съжалявам” – само това промълви в съдебната зала Александър.  Приятелят му Патрик пък остана безмълвен.

Днешното решение на Градския съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

В 8 ч. тази сутрин малкият Христо е излязъл от комата, първите думи на детето са били “Мама, мама”.

Малкият Христо се е видял с майка си този следобед. Детето е на самостоятелно дишане, не се планира втора операция.

Мария Пойразова, говорител на УМБАЛСМ “Пирогов” заяви днес, че към момента няма непосредствена опасност за живота на детето, но това не означава, че състоянието му не остава тежко.

Пойразова уточни, че момченцето е в контактно състояние. „То е изведено от медикаментозната кома, в която беше поддържано. След като му бяха направени редица високоспециализирани изследвания неврохирурзите и реаниматорите прецениха, че седацията на детето може да бъде спряна и то да бъде изведено от медикаментозната кома“, коментира тя.

Тя потвърди, че детето вече е осъществило контакт и с майка си, но уточни, че тя не може да остане при него, тъй като то е в реаницията. „Предвид тежестта, с която постъпи в болницата се налага то да остане още известно време за реанимацията. Засега детето остава за наблюдение в отделението и в момента, в който лекарите преценят, че състоянието му позволява, то ще бъде приведено в клиниката по неврохирургия“, каза тя.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.