Проблеми между Унгария, Хърватия и Словения заради бежанците

Бежанският наплив провокира напрежение между Унгария и Хърватия, както и в Словения. Според противоречива информация е имало инцидент между унгарските власти и хърватски полицаи, ескортирали влак с мигранти. Началникът на унгарската служба за бедствия съобщи, че влакът е бил спрян, след като влязъл на унгарска територия, без предварително предупреждение. Властите разоръжили 40 хърватски полицаи и арестували машиниста. От Будапеща заявиха, че инцидентът поражда подозрение за нарушаване на границата, предаде БНР. Радиото цитира и представител на хърватската полиция, според когото нито един хърватски полицай не е бил разоръжен или задържан и е имало предварително споразумение за ескортирането на влака.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на Хърватия техническа и логистична помощ, за да се справи с имигрантския натиск.

От сряда сутринта повече от 17 000 души са влезли в Хърватия. Вчера Хърватия затвори границата си със Сърбия и започна транспортиране на мигранти към Унгария. Будапеща отрича да има споразумение за това и обвинява Загреб, че насърчава незаконното преминаване на границата.

В Словения сили за борба с безредиците използваха лютив газ, за да спрат стотици мигранти, които се опитвали да влязат от Хърватия пеша през граничен пункт по моста над река Сотла. Полицаите е трябвало да ги отблъснат, след като се опитали със сила да пробият кордона.

Междувременно бе съобщено, че парламентът в Скопие, по предложение на правителството на Македония, е продължил действието на режима на извънредно положение по границата с Гърция до юни следващата година.
Министърът на вътрешните работи на Македония Митко Чавков поясни, че това решение е основано на прогнозите, че бежанците ще продължават да преминават границата на страната. „Сблъскваме се със сложен проблем, възможности за самостоятелното решение на който няма нито една страна“, каза Чавков, отбелязвайки, че „Скопие се опитва да постигне решение на глобално ниво, но за съжаление такова и досега няма“.
По-рано в Македония започнаха да разглеждат възможността за строителство ва заграждения по границата с Гърция за сдържане на потока бежанци.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.