На унгарската граница бежанци обявиха гладна стачка

Отчаянието на бежанците, блокирани в транзитната зона на сръбско-унгарската граница, доведе до обявяването на гладна стачка, съобщава германското издание BILD, цитирано от “Фокус”. Така разгневените мигранти ще изразят протеста си срещу решението на Будапеща да забрани преминаването за търсещите убежище.

В инициативата са се включили между 200 и 300 души, много от които носят плакати с надписи “Без вода, без храна, докато не бъде отворена границата”. Малко по-рано бежанците са изхвърлили демонстративно консервите с храна, предоставена им от унгарските власти.

Сред протестиращите, обявили гладна стачка, има и деца.

Сърбия „в никакъв случай няма да използва сила срещу бежанците, преминаващи през нейна територия“, каза министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович по време на посещение на контролно-пропускателния пункт Хоргош-1, на границата с Унгария. Министърът заяви пред репортери, че в сряда следобед планира да обсъди със своите унгарски колеги какво може да се направи в тази ситуация, като подчерта, че Сърбия не може да реши проблема с преминаването на границата сама.

„Намерението на тези хора да дойдат в Евросъюза и да искат убежище е разбираемо. Нито сръбската полиция, нито държавата няма по никакъв начин да усложнява положението им. Напротив, ние ще им помогнем и в никакъв случай няма да използваме каквато и да е сила срещу тях“, увери Стефанович. Той подчерта, че Сърбия се опитва да предостави на бежанците храна, вода и лекарства и доколкото е възможно да облекчи престоя им в страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.