Правосъдните и вътрешните министри на ЕС се събират извънредно заради бежанската криза

На извънредна среща в Брюксел се събират на 14-ти септември вътрешните министри на страните-членки на Европейския съюз. На нея те ще обсъждат ситуацията около бежанската криза, както и взетите политически решения и действията, необходими за преодоляване на кризисната ситуация.

В същото време Унгария вече завърши предсрочно първия етап от изграждането на оградата по 175-километровата си граница със Сърбия. Това предизвика немалко критики от останалите страни-членки на ЕС. „Унгария не уважава общите европейски ценности, затова институциите в Брюксел трябва да проведат сериозен и дори строг разговор с Будапеща по въпроса с бежанците” – коментира френският външен министър. Унгария пък на свой ред остро разкритикува ЕС, че бездейства по отношение на мигрантите и че оставя 3-4 държави да се оправят сами с вълните от хора, които ги заливат. Освен това, унгарското външно министерство привика представител на френското посолство, за да му поиска извинение за нападките, като му разясни и подробности около проекта за оградата. От Будапеща са категорични, че тази ограда спира терористите, но дава право на бежанците да влизат легално в страната.

Властите на централноевропейската държава вече повдигаха обвинения за трафик на хора и срещу четвъртия българин, задържан за камиона-ковчег, открит в Австрия с телата на 71 мъртви бежанци в него. Австрия пък предприе по пътищата масирани проверки за трафик на хора. Още в първите часове след началото на акцията бяха хванати 200 бежанци, задържани бяха и петима каналджии. Заради проверките се образуват огромни задръствания, а на границата с Унгария колоната от автомобили е дълга вече над 20 км.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.