Сводка за бежанците: Вече има навлизане у нас и от македонска територия

За периода от 6 часа на 11 юли до 6 часа на 14 юли 2014 г. на вход на държавната граница на Република България са задържани 54 души, от които 49 са задържани от “Гранична полиция” на така нар. зелена граница, трима – на граничните КПП на българо-турската граница и още двама – след навлизане у нас през “зелената” българо-македонска граница. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, катпо се позовават на информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск.

От МВР припомнят, че с цел противодействие на незаконната миграция, дирекция „Миграция“ е съсредоточила усилията си към ефективно изпълнение на процедурите по връщането. Все още има командировани по границата с Турция служители на МВР от вътрешността на страната. Те подпомагат охраната на държавната граница, съпровождат задържани лица, участват в обработката на документите и полицейската регистрация.

Продължава да е активен кратък номер 1466 на трите мобилни оператора, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището предоставя експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.