Новата руска военноморска доктрина предвижда силно присъствие в Атлантическия океан и Арктика

На съвещание на висшето военно ръководство на Русия, състояло се на борда на фрегатата “Адм. Горшков” във военноморската база в Балтийски, президентът Путин е одобрил нова редакция на руската морска доктрина, която предвижда силно руско присъствие в Атлантическия океан като регион от стратегически интерес за Русия. В съвещанието са участвали още зам.-премиерът Дмитрий Рогозин, министърът на отбраната Сергей Шойгу, командващият военноморския флот адмирал Виктор Чирков и други висши военачалници. По думите на Владимир Путин, главната цел на морската доктрина е да гарантира цялостна, последователна и ефективна морска политика на Русия, насочена към защита на държавните ѝ интереси. Новината бе съобщена от руски електронни агенции и препредадена от световните агенции. Според АП този нов акцент очевидно е свързан с безпокойството на Москва от разширяването на НАТО на Изток.

Новата редакция на морската доктрина ще смени предишната, приета през 2001 г. с перспектива до 2020 г. Промените са наложени преди всичко от измененията в международната обстановка и от укрепването на Русия като морска държава, коментира вицепремиерът Рогозин. Той изтъкна, че новата доктрина е подготвена с перспектива за 20 г. напред и обхваща четири функционални направления – военноморска дейност, морски транспорт, морска наука и разработка на полезни изкопаеми, както и шест регионални направления – атлантическо, арктическо, тихоокеанско, каспийско, индоокеанско и антарктическо. Последното е добавено заради „много събития напоследък в този интересен за Русия регион“.

Според Рогозин повишеното внимание към Арктика е свързано с ръста на значението на Северния морски път, което ще изисква възстановяването на флотилията от атомни ледоразбивачи, нова инфраструктура и повишено внимание към екологията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.