Пореден сигнал за малтретиране на деца в социално заведение

За малтретиране и системен тормоз в Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип в Плевен сигнализира пред TV7 един от педагозите – Иванка Славчева, която е работила близо половин година там. Жената твърди, че е ставала свидетел на нехуманно отношение спрямо непълнолетни деца и липса на експертна медицинска помощ поради забрана.

17-годишно момче започнало да буйства и да напада педагозите. Вместо да извикат лекар, те го заключили в отделна стая. То започнало да вика и да се опитва да разбие вратата. А „успокояването” станало с побой. „Една стая се освободи изцяло, сложи се един матрак на земята, стаята празна. Детето се заключва вътре. Вместо да се успокои това дете, то започна да крещи още повече, да разбива вратата, вратата беше с такава дупка”, разказа жената.

„Започнаха да го връзват с колани, а решението се взима от управителят на ЦНСТ и социалният работник. При едно такова връзване имаше екип от около 20 човека от нашия център.

Аз избухнах и казах: „Спрете!”, вдигнах скандал. Просто се разревах, не можах да издържа”, добави Славчева. Тя си спомня да поне още 3 подобни случая на тормоз над деца. В началото на април решава да подаде сигнал до експерт, който посещавал няколко пъти центъра. Малко след това, обаче, е уволнена.

Подобни и по-тежки случаи на нехуманно и противозаконно отношение към деца се съдържат във всеки годишен доклад на държавната Агенция за закрила на детето. До скандал и обществена реакция обикновено се стига, когато тези случаи влязат в разследвания и документални филми на западни медии.

1 Comment

  1. Тази дама е с богат опит от дом в Брацигово – попитайте за нея Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published.