Русия праща подводница с ядрени ракети край бреговете на Сирия?

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави.

Това съобщава на страницата си във Фейсбук арабистът и експерт по международна сигурност Владимир Чуков. Той допълва, че според наличната информация руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници, а тяхното пристигане до местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на сегашния въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск.

Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада, пише още Владимир Чуков. Анализаторът припомня, че на 5 септември, в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”. Според Държавния департамент на САЩ подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”.

Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия, отбелязва Чуков.

Прави впечатление, че преди дни във Владивосток президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че Москва води разговори с партньорите си за участие в антинтерористичната коалиция.

Подводният крайцер “Дмитрий Донски” е най-голямата като габарити подводница, строена и приемана на въоръжение, твърди статията за нея в електронната енциклопедия “Уикипедия”. Подводницата е първата от общо 6-те тежки подводни ракетоносни крайцери по стратегическия проект 941 “Акула” на бившия СССР. През XXI век само тази първа подводница е изцяло обновена и оборудвана с пускови установки за изстрелване на най-новите руски ракети “Булава”.
Крайцерът “Дмитрий Донски” е най-бързият от всички кораби в своята серия. Главен конструктор на кораба е Сергей Ковальов. Подводницата носи името на Дмитрий Донски, който е първият руски владетел, иззидал от камък Московския кремъл и превърнал града в център на руските земи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.