САЩ нарекоха тероризъм отвличането на инспектори на ОССЕ

„Осъждаме отвличането на украински и международни наблюдатели, някои от които понесоха жесток побой. Това е чисто и просто тероризъм”. Това се казва в прессъобщение на посолството на САЩ в Киев. Допълва се, че посолството е „ужасено” от насилието в Донецк, където вчера проруски сепаратисти нападнаха и раниха демонстранти, които подкрепят властите в Киев.
В същото време САЩ изразиха подкрепата си към украинското правителство, което провежда „антитерористична операция” в Източна Украйна.

Позиция във връзка със задържането Славянс на инспекторите от воената верификационна мисия на ОССЕ изрази и официален Вашингтон.

«Ние решително осъждаме продолжаващото незаконно задържане на екипа наблюдатели на ОССЕ и съпровождащите ги от украинска страна», – заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки по време на брифинг. Тя допълни, че Вашингтон е възмутен от „демонстрацията” пред медиите на задържаните инспектори и припомни, че Русия е подписала Виенската декларация за създаването на ОССЕ като надежден източник на сътрудничество и прозрачност във военната област.

По-рано подобни инциденти никога не са се случвали, изтъкна Джен Псаки. Тя допълни, че САЩ настояват Русия, като страна подписала Виенския документ, трябва да използва своето влияние над проруските сепаритистки групи за осигуряване на незабавното и безусловно освобождаване на всички наблюдатели и съпровождащите ги украински лица.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.