Шойгу: Никой няма да има военно превъзходство над Русия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия няма да позволи други страни да достигнат военно превъзходство над нея и обеща да изпълни план за модернизиране на въоръжените сили.
“Задачата, поставена от президента – да не допуснем военно превъзходство над страната ни, ще бъде изпълнена безусловно”, подчерта Шойгу на заседание на колегията на министерството на
отбраната.
Във връзка със създалата се военно-политическа обстановка около Русия в плана за дейността на отбранителното ведомство за 2015 г. са внесени корекции, предвиждащи увеличаване на бойния потенциал на въоръжените сили. За целта се предвижда да бъдат подсилени групировките на войските и силите в стратегически направления, обясни Шойгу, цитиран от ТАСС.
По-рано Съединените щати заплашиха днес Русия с нови санкции, ако продължи да подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна. Вашингтон освен това приветстваха новите наказателни мерки срещу Русия и бунтовниците, за чието налагане Европейският съюз взе решение в четвъртък вечер. Агенциите цитират говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Саки.

Споразумението между министрите на външните работи от ЕС за
разширяване на вече съществуващите санкции “е допълнителен знак,
че събитията от последните дни и седмици са напълно неприемливи
и ще имат нови последици”, подчерта Саки, визирайки новите
нападения на сепаратистите в Източна Украйна.

Съединените щати и Европейският съюз обсъждат възможността за налагане на допълнителни санкции срещу Русия, тъй като смятат, че нейните действия дестабилизират ситуацията в Украйна, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.