Руснаците спешно продават БТК

Руската ВТБ Капитал, инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка ВТБ, е наела световна консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на най-големия български телекомуникационен оператор БТК, опериращ под името Виваком. Новината бе съобщена първо от Ройтерс, а по-късно бе потвърдена от БТА, която се позова на съобщение от Виваком.

На практика всичко това се случва заради фалита на Корпоративна търговска банка, чийто бивш мажоритарен собственик Цветан Василев е сред основните акционери във Виваком чрез придобилата печална известност своя фирма “Бромак”.

Продажбата на Виваком е следствие от това, че телекомуникационната компания не успя да погаси мостов заем за 150 млн. евро с падеж през май. Неизплащането на заема бе предизвикано от фалита на КТБ, последвал отнемането на лиценза на банката през ноември 2014.

ВТБ Капитал може да започне процедурата по продажба въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на InterV, която е базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на Виваком. Тя не успя да плати заем с падеж през май.

БТА успя да научи и съобщи това, което Ройтерс не съумя да разбере – коя е световната консултантантска компания, която ще търси нов собственик на Виваком. Това е “Ърнст и Янг” (Ernst & Young), а източникът на информацията е бившият царски финансов министър Милен Велчев, който в момента е главен изпълнителен директор на ВТБ в България.

Прави впечатление, че продажбата на БТК-Виваком се стартира буквално ден, след като бе съобщено, че намиращият се в Сърбия банкер Цветан Василев е погасил огромните дългове за ток и природен газ на фабриката за стъкло в град Парачин и освен това е станал неин 100-процентов собственик.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.