В Хасково багери срутиха паметник на културата, общината ще продава терена

Багери унищожиха паметник на културата в Хасково, за да може общината да продаде терена на частник.

На апетитния имот, оценен за повече от милион, доскоро се е намирал затвор на повече от век, който присъства в регистрите на Министерство на културата като исторически паметник от национално значение.

По случая е образувано досъдебно производство, съобщи bTv в обширен репортаж за скандалния случай.

Преди години затворът и други сгради в областния център стават собственост на Община Хасково, като част от военен имот прехвърлен с решение на Министерски съвет. Пет години след придобиване на имота, от общината започват разчистване на терена, с цел продажба. И затворът е разрушен, въпреки че е паметник на културата.

„При мен, в документите, с които този имот идва, никъде не пише, че това е паметник на културата. На мен не ми го предават като такъв”, заяви началникът на дирекция „Общинска собственост” Нуршен Малкоч.

Незнанието на общинските чиновници рязко контрастира с добрата информираност на служителите от общинския туристически център, които след придобиване на имота дори търсят спонсори за реставрацията на затвора, като паметник на културата. Освен това законът изисква всяка община да знае и да разполага със списък на паметниците на културата, които се намират на територията й.

Въпреки скандала, комисията по общинска собственост към Общински съвет Хасково даде зелена светлина на сделката по продажбата на разчистения терен

Разрушаването на паметник на културата е престъпление според българските закони, което се наказва със 3 години затвор.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.