Николай Кокинов обжалва пред ВАС уволнението си

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е обжалвал уволнението си в съда. На 7 август Върховният административен съд е образувал дело по жалба на Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет за освобождаването му от длъжност, съобщава „Правен свят”.

"Обжалвам само наказанието, което ми е наложено от Висшия съдебен съвет – за освобождаване от длъжност. Аз нямам намерение да се върна на работа в съдебната система, но искам да имам възможност да се запиша в адвокатска колегия", пояснява Кокинов и добавя, че е "приютен" в правна кантора, в която официално ще започне работа през септември.

По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може да се впише като адвокат в продължение на две години от освобождаването си.

На 11 юли ВСС уволни Кокинов заради участието му в записан с незаконно СРС разговор между него, бившият земеделски министър Мирослав Найденов и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в къщата на експремиера в Банкя. От записа, който бе                                                        разпространен, става ясно още, че Кокинов се опитва да си издейства ходатайството на Бойко Борисов за поста апелативен прокурор на София.

Кокинов първо подаде оставка от ръководния пост, а два дни по-късно поиска да напусне съдебната система. Втората оставка не бе приета, тъй като по онова време срещу него имаше висящо досъдебно производство за нарушение на случайния принцип за разпределение на дела и преписки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.