Бедствено положение в Белозем три дни след пороя

Бедствено положение е обявено тази сутрин в пловдивското село Белозем заради усложнената ситуация след обилните валежи преди три дни. 40 къщи са наводнени и много дворове са под вода. Цяла нощ багери и булдозери са опитвали да помагат и да разчистват един от запушените канали около жп линията. Усилията им засега са без резултат и нивото на водата не може да спадне. 3 противопожарни автомобила са се включили в изпомпването на водата. Те се опитват да прехвърлят водата от запушения участък в друг канал, информира БНТ.

Над 100 къщи в пловдивското село Белозем са наводнени. По думите на кмета обстановката е плачевна. Липсата на канализация превръща улиците в канали, от които водата отново се връща по ниските места, съобщи bTv. Според репортажа на телевизията, на третия ден от бедствието наводнените домакинства от Белозем не са получили никаква помощ от държавата. Реколтата от пролетниците във и около Белозем и напълно съсипана.

За вторник “Червен код” е в сила за Бургаска област. Там се очакват валежи до 70 литра на квадратен метър, а в най-крайните южни райони, предупрежденията са дори за още по- обилни валежи. “Оранжев код” е обявен в Шумен, Варна, Сливен и Ямбол.

“Винаги не се е разбирало, когато се обяви “Червен код” какво трябва да правят хората – просто трябва да вземат мерки да предпазят себе си и другите, да следват действията на компетентните органи, да бъдат готови за евакуация”, коментира по БНТ Асен Личев от МОСВ. Експертът допълни, че най-застрашените реки, където се очакват повишаване на нивата от тези интензивни валежи, са от Приморско до Резовско.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.