Бедствено положение и в общините Велико Търново и Дряново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви бедствено положение в общината, докато се нормализира ситуацията след пороите. Бедствено положение има и в община Дряново.

Стотици къщи са наводнени във великотърновския град Килифарево. Река Янтра е предизвикала доста поражения в Килифарево, в околните села, на пътната инфраструктура, има и свлачища, съобщи градоначалникът, цитиран от „Фокус”.

„Във Велико Търново, в квартал „Асенов” и по крайречието на реката в критичните зони в часовете между 23.00 и 01.00 часа, хората бяха изведени без паника от домовете си. Едно училище беше подготвено за евакуация, но хората предпочетоха да се евакуират при свои близки и познати. Нивото на реката след 04.00 часа е паднало с 4 метра и придошлите води се оттеглят. Остават поражения, за които се надяваме държавата да помогне. Това са къщи на жители и на общината в бедстващите райони”, уточни кметът Попов. Той допълни, че в момента е затворен проходът „Хаинбоаз”, също така и пътят към Габровци и Шодековци.

Кметът на Търново благодари за помощта и съдействието на „Пожарна безопасност и защита на населението”, на военния университет, които са помагали с техника и екипи, на Областна дирекция „Полиция”. По думите на Попов не е имало напрежение при евакуирането.

Бедствено положение е обявено в Дряново, 50 къщи са наводнени, съобщи за радио „Фокус” зам.-кметът на общината Даниела Енчева. Екипи на Гражданска защита са отводнявали потопените къщи. Няма пострадали хора. Наводнени са фабрики, хотел и площада в града. В момента продължава да вали силен дъжд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.