Обявиха бедствено положение в Бургас, Габрово и в община Баните

Кметът на община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение на територията на ж. к. „Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, село Извор, село Маринка, вилна зона „Черниците“, рибарско селище „Ченгене скеле“. Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор.

Пътен възел Юг, който свързва Бургас с Южното Черноморие и Малко Търново ще бъде затворен всеки момент, тъй като водата е заляла пътното платно до местността Пода.

Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Най-сложна е обстановката във южната част на общината, каза за Радио „Фокус”– Бургас кметът Димитър Николов. Има силен вятър със силно вълнение. Сложна е обстановката около вилно селище Черниците. „Язовира в Маринка е прелял. Има опасност от скъсване на язовирната стена в Маринка. В момента евакуираме хората, които живеят в зоната на Черниците. И двата язовира в село Извор са прелели”, каза Николов.

Заради тежката зимна обстановка към 14:00 ч. днес кметът на Габрово Таня Христова е обявила бедствено положение на територията на общината. Въведен е в изпълнение общинският план за защита при бедствия и са мобилизирани всички структури, ангажирани с неговото изпълнение. В администрацията в Габрово от тази сутрин работят общинският съвет за сигурност и щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Обилният снеговалеж продължава. Без ток заради аварии вече са над 50 села и пет градски квартала, а междуградският транспорт към Севлиево и към Велико Търново е спрял. Силно затруднено е движението на автомобилите по общинската пътна мрежа – както по градските направления, така и по пътищата към селата.

Общината организира транспортирането на 45 души, между които и 20 ученици. Те са останали на гара Съботковци след прекъсването на движението на влаковете по това направление заради паднали на железопътната линия дървета и клони.

Снежната покривка в планината е около 50 сантиметра, вятърът навява преспи, а видимостта е силно ограничена. Проходът “Шипка” се почиства и се опесъчава с 20 машини на областното пътно управление.

Бедствено положение е обявено днес в община Баните заради пораженията от поройните дъждове, съобщи кметът Райчо Данаилов. Над 120 л/кв. м са падналите валежи в района на с. Давидково, община Баните, през последните две денонощия, по данни на метеорологичната станция на връх Рожен.
Множество свлачища, затрупани автомобили и гаражи, 19 населени места без електричество и липса на водоснабдяване в цялата община Баните са част от последиците.
Четири екипа със специализирана техника работят от сутринта
за разчистването на засегнатите райони.
В по-високите части на общината дъждът е преминал в сняг, в
района на вр. Киселка е образувана 10 см снежна покривка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.