Движението около Руски паметник е изцяло спряно за 20 дни

Кръговото движение около Руски паметник е окончателно затворено от днес. Забраната се налага заради ремонта на кръстовището и ще е в сила 20 дни, уточняват от Столична община. По думите на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, дейностите по реновирането на ключовия за южната част на града възел вече са изпълнени на 45-50 на сто. Водопроводите са вече изцяло подменени, в момента работниците довършват и канализацията. Усилено се работи и по изграждането на новата трамвайна линия, която ще е от зелен тип (с тревни площи, а не с бетонна настилка или асфалт, каквито сме свикнали да виждаме на повечето места) и ще заобикаля кръговото кръстовище от източната страна. Мотрисите ще тръгнат по трасето до десетина дни, веднага щом трасето стане готово, а няма да се чака ремонтът да бъде завършен окончателно. Подрежда се също паважът, работи се и по тротоарите. От днес обаче строителите започват масирана „атака“ на пътните платна и няма да е възможно автомобили да преминават през никоя част от кръстовището. Единствено за колите на Бърза помощ и пожарната ще имат тази възможност – за тях е осигурен път през локалното платно покрай МВР болница.

Всички останали шофьори ще се наложи да използват алтернативни маршрути – през булевардите Пенчо Славейков, Прага, Христо Ботев и Стамболийски. За онези, които трябва да ползват градски транспорт, засега остава вариантът автобус 5ТМ, който замества познатия трамвай номер 5. Рейсът се движи по Цар Борис III, Пенчо Славейков, Прага, Христо Ботев, Александър Стамболийски до Съдебната палата и оттам тръгва обратно по Алабин към Княжево.

Зам.-кметът Христов уточни, че работите по автомобилните платна около паметника трябва да приключат окончателно до края на август. Още в началото на месеца пък се очаква да завърши и разширението на Александър Малинов и трафикът в Младост също да се нормализира. Останалите реконструкции – на моста на Захарна фабрика, улиците Акад. Борис Стефанов и Проф. д-р Иван Странски в Студентски град и изграждането на метростанцията в Хладилника също вървят по график, като всички ремонти в столицата ще приключат преди началото на учебната година, категоричен в Любомир Христов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.