Честваме Вяра, Надежда и Любов, а София празнува

На днешната дата Българската православна църква чества паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, а десетки хиляди българи посрещат своя имен ден. Столицата София отбелязва своя официален празник.

От 9 сутринта в храма “Св. София”, в близост до сградата на Столична община, патриарх Неофит ще бъде отслужена празнична света литургия. От 11,30 часа от южната страна на храма, пред паметника на Незнайния воин, ще се проведе тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на София. На церемонията освен кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще присъства и председателят на парламента Цецка Цачева, която ще приеме почетния караул, депутати, представители на висшия църковен клир, политици и общественици. Поканени са и гражданите на столицата.

Преди официалната церемония Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, по време на което ще бъдат обявени новите почетни граждани на София.

Вечерта от 18,30 часа в залата на Софийската опера ще се състои церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

В днешния 17 септември Музеят за история на София открива официално своята постоянна експозиция. Ден преди откриването експозицията беше разгледана от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, в присъствието на министъра на външните работи Даниел Митов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, зам.-кметовете Ирина Савина и д-р Тодор Чобанов и директорката на музея Ерина Кръстева. Експозицията разгледа и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заяви, че ще предложи сградата на Софийската минерална баня да бъде включена в сградите, в които се провеждат събития, защото има зали, подходящи за всякакъв тип мероприятия, отговарящи на изискванията за предстоящото на България председателство на ЕС. Според Павлова инвестицията за музея си заслужава и това са най-добре вложените европейски пари. Става дума за около 5 млн. лева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.