Депутатите решиха: пенсионираме се на 65 г. през 2037-ма

Новите правила за пенсиониране са вече факт. След близо 6 часа разгорещени дебати в пленарната зала депутатите приеха късно снощи окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Първоначално гласуването започна при присъствието на едва половината народни избраници, наложи се работното време на парламента да бъде удължено докато проектът не мине изцяло.

Сред гласуваните решения са плавният ръст на възрастта за пенсиониране, както и възможността човек да избира многократно дали да се осигурява и в частен фонд, или вноските му да отиват единствено в НОИ. Припомняме, че според варианта, приет по време на кабинета Костов, всеки, роден след 31-ви декември 1959-та, задължително се осигурява и на двете места.

Всички предложения на БСП и Патриотичния фонд за замразяване на пенсионната възраст и по-благоприятни условия за жените окончателно бяха отхвърлени. Така според промените възрастта, на която ще се оттегляме в заслужен отдих, плавно ще расте и постепенно ще се изравнява за двата пола, за да стане еднаква през 2037-ма – 65 години. До края на 2017-ма за мъжете тя ще се увеличава с 2 месеца, а от началото на 2018-ма – с по 1 месец за всяка календарна година, докато достигне окончателно 65 г. При жените пък, до края на 2029-та ще се прибавят по 2 месеца всяка календарна година, а от началото на 2030-та – по 3 месеца. По този начин накрая и тя ще стане колкото при мъжете. Първите, които ще се пенсионират на 65 г., ще са мъжете, родени 1964-та и жените, родени през 1972-ра. Според вицепремиера Калфин, сега предлаганият ръст на възрастта за пенсиониране е много по-плавен от заложения в КСО. Корнелия Нинова от БСП го контрира, че не е постигнал обществен и политически консенсус, а мнозинствата ще се променят и, според нея, следващото мнозинство отново ще промени тези разчети. В профила си във фейсбук след това тя написа: „Мнозинството току-що прие да се пенсионираме на 67години с 40 години стаж. Тези хора съвсем загубиха връзка с реалността.“

Ако сте събрали необходимия ви стаж, но не ви достигат едни 12 месеца и искате да се отдадете на почивка, пак ще можете да се пенсионирате, но с малко по-малка пенсия. Тя ще бъде редуцирана с по 0.4 на сто за всеки месец, който не ви достига, реши още парламентът.

Друга промяна, която депутатите приеха, бе парите, които ще внасяме за старини, да се увеличават с 1 процентен пункт от 2017-та и с още един – от 2018-та.

Вече всеки ще може да избира повече от веднъж дали вноските му да отиват и в частен фонд, или да остават само в държавния осигурителен институт. Така, ако сте родени след 1960 година, до 5 години години преди да излезете в пенсия, ще имате възможност да решавате между двата варианта. Изберете ли само НОИ, вашите пари ще отиват в Сребърния фонд. Припомняме още, че в края на миналата година парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС прокараха вариант, според който човек може само веднъж да избира къде да се осигурява, като изборът му остава окончателен. Това предизвика остри дебати в публичното пространство и парламента. Според Ивайло Калфин, сегашният вариант дава пълна свобода на всеки български гражданин да прецени къде да отиват пенсионните му вноски и призова да се спре със спекулациите, че някой “взима парите на хората”. Според него, всички плюсове на капиталовите схеми, които колегите му от парламента посочват, ще са част от последващия дебат дали хората да се възползват от правото си на избор.

Следващите промени, които ще бъдат приети, предвиждат нарастване на минимална възраст за служителите в силовите ведомства – тя ще започва от 52 години и 10 месеца и също плавно ще расте, докато достигне 55 години. Предлага се още работниците в първа категория също да излизат в пенсия на 55 години, т.е. да спрат да работят 10 години по-рано от връстниците си, а тези с втора категория труд ще имат привилегията да излизат в почивка на 60 г. Първоначално се предвиждаше облекченията да са 8 г. за първа категория и 3 г. за втора. Балерините и танцьорите пък ще се пенсионират на 42 г. и 10 месеца, а от 2017-а възрастта им също ще се вдига, докато достигне 45 г.

От началото на 2017-ма при изчисляване на пенсията тежестта на една година осигурителен стаж ще започне да се увеличава, докато достигне 1.5 на сто се предлага още в закона. Сега тя е 1.1 на сто. Така всяка година пенсиите ще бъдат индексирани минимум с толкова, колкото предвижда швейцарското правило, а ако бюджетът позволява – и с повече. Други промени предвиждат да се върне служебното разпределение в универсален фонд и да бъдат въведени по-ниски такси и ограничения за инвестиции в свързани лица за пенсионните дружества.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.