НСО остава на подчинение на президента и под пагон

Национална служба „Охрана” и занапред остава специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката, но дейността й вече е регламентирана в закон, който днес бе приет но второ четене от депутатите. Автор на законопроекта е бившият вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

През последните месеци законът бе подложен на доста критики, както от партийви лидери (БСП, НФСБ, ВМРО, Атака), така и от експерти по сигурността, както заради прекалено широкият кръг лица, които ще са охранявани постоянно или при необходимост, така и заради приликите на НСО с УБО, натоварването на службата с несвойствени дейности, както и многото пътни инциденти с участието на коли на службата.

В приетия днес закон е записано, че НСО ще осъществява дейността си въз основа на следните основни принципи: спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които България е страна, зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, политически неутралитет, единоначалие в управлението, непрекъснатост на охраната.

„Законопроектът не отговаря на обществените изисквания. Аз и колегите от парламентарната група няма да продължим участието си в този законопроект, защото той е имитация на реформа и на законопроект”, обяви от парламентарната трибуна Филип Попов в процедура по прегласуване след като депутатите не одобриха НСО да бъде структура към Министерски съвет. След това народните представители от БСП лява България напуснаха пленарната зала, информира “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.