Протестиращите искат гражданска квота от експерти в регулаторните органи

Искаме гражданска квота от експерти на ротационен принцип в регулаторните органи – идеята е на специалистите да се даде право на реализация. Настояваме за още една съществена промяна и в Изборния кодекс – да има 50% мажоритарен вот чрез инициативни комитети с преференциални листи, които да са равнопоставени с кандидатите на партиите.

Това заяви пред медиите в НС един от водачите на протестите в София Янко Петров, който бе част от заседаващите водачи на протестите в Сливен преди време, съобщи БГНЕС. Държавата да субсидира кампанията на тези граждани, както и на партиите – всеки да има медийно време и стартът да е равен за всички, продължи той. Засега нямаме име и структура – предполагам, че на срещата ни тази събота ще има повече яснота. Нека по градовете хората да се самоорганизират за независими кандидати. Не искаме анархия, а ясни правила, за да могат обикновените граждани да влязат в това състезание на идеи, подчерта Петров.

Как да различим автентичните протестиращи, честни към хората от онези, към които са пуснали пипала олигарсите у нас, за което се говори напоследък и част от които са оттеглили подкрепата си за традиционните партии, запитахме Янко Петров. И ние имаме опасения, започна той отговора си. Затова на лицата, които започнаха протестите, а не тези, които са сменяни впоследствие, защото се получи такава ротация, на тях трябва да се залага, смята младият човек. Оказа се, че по градовете са натискани определени личности и е започнала такава целенасочена подмяна, но ние не я позволяваме, продължи Петров. Затова всеки, който си донесе уведомлението сега на срещата в събота, то трябва да е с датата на първото уведомление за протест.

Той посочи, че по отношение на исканията на протестиращите на палатковия лагер до парламента имат солидарна позиция и че не бива да се разцепва изкуствено обществото. Вчера в общия чат, който тече между различните градове, се е стигнало до консенсус всички да се солидаризират с гражданските искания. Мястото на срещата в събота още не е определено – в кой град, в коя зала ще се реши допълнително.

Този служебен кабинет трябва да е строго независим – да не е свързан с партии, партийни лидери, да няма и хора, приближени до съответните фигури, препоръча Петров. Наложително е хората в него да са експерти, да имат прокурори и юристи на тяхна страна, за да могат да се правят проверки на това, което е станало. Ако дори и един човек се постави, който е корумпиран и е близък до сегашното статукво, гражданите няма да гласуват абсолютно никакво доверие на кабинета, ще бъде дискредитиран и самият президент, смята той. Служебното правителство първо трябва да стабилизира страната в икономически план и да започнат проверките по министерства, за да излезе истината наяве, е мнението на Янко Петров. Ние не сме политици, но искаме от тях да намерят решения, смята той.

Още в понеделник бяха внесени нашите искания за промяна на Изборния кодекс в президентството от наше име, група граждани, поясни Петров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.