Кметът на Созопол дал море на приятели, прокуратурата мълчи

Върховният административен съд (ВАС) върна част от морето на държавата като отмени на 9 януари т.г. скандално решение за подробен устройствен план (ПУП) на община Созопол. С него кметът Панайот Рейзи е дал близо 600 квадратни метра водна площ на частната фирма „Е и К” ООД без да има прaво на това. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.
Скандалът с продаденото море, което е изключителна държавна собственост по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и Закона за водите,  гръмна през 2011 г. Тогава областният управител Константин Гребенаров откри, че с решение на Общинския съвет в Созопол от 2009 г. е променен  ПУП като в него е включена и водна територия. Решението не е публикувано в Държавен вестник и не е съгласувано с областта. Нещо повече кметът Панайот Рейзи е заявил пред  областната управа, че с тази промяна на ПУП не се предвижда усвояване на водна площ! Това е причината областният на Бургас да затвори очи, че кметът му е съпартиец и да  атакува решението в Бургаския административен съд. От своя страна магистратите отменят на 24.08.2012 г. промените в ПУП-а  „заради извършени нарушения”.
Пред komentator.bg юристи обясниха, че решението на ВАС от 9 януари е предпоставка за разваляне на всички сделки между общината и фирма „Е и К” ООД, включително заменки от типа „кон за кокошка”. При това положение общината ще трябва да върне над 11 милиона лева на инвеститорите и да възстанови предишното положение по съществуващия устройствен план от 2007 г.

Малко предистория

През есента на 2009 г. созополци са сюрпризирани от строеж, който огражда с понтони част от залива в местността „Провлака”. Оказва се, че при странни заменки и деления с общината частната фирма „Е и К” ООД е получила имоти на брега на морето, включително и 567,30 кв.м. акватория, която е изключителна държавна собственост и общината няма права над нея. Противно на всякаква логика фирмата получава от тогавашния директор на ИА „Морска администрация” (ИАМА) кап. Николай Апостолов удостоверение за експлоатационна годност на пристанището на 16.07.2009 г. – няколко месеца преди въобще да започнат някакви строителни дейности. Самият ПУП, с който се променя предназначението на новите парцели, е приет на 24.11.2009 г.За да се скрие от персонална отговорност, кметът Рейзи включва имотите в два квартала – 147 и 153. Когато промените са само в един квартал, те се извършват с негова заповед, а когато са в повече от един – от общинския съвет. Оказва се обаче, че квартал 153 никога не е бил приет за съществуващ. По този начин Рейзи си измива ръцете със съвета, но извършва нарушение, което е констатирано от съда – че подобни решения се взимат от кмета, а не от Общинския съвет.

Защо е заграбено морето?

Оказва се, че точно тези 576,30 кв. м. море играят жизнено важно значение в цялата схема на Рейзи и компания. Без това парче, площта на новсформирания имот би била под минималния размер, предвиден за формиране на УПИ по смисъла на Закона за устройство на територията. Освен това това навлизане навътре в морето решава проблема с дълбочината на гавана (залива) на пристанището. Тъй като пристанът е построен директно върху пясъка, дълбочината там е около 30 сантиметра, което автоматично го прави негоден за акостиране на каквито и да е плавателни съдове. С „прибирането” на тези 576,30 квадрата и построяването на понтон, тази дълбочина става 1,5 м., с което формално се покрива един от критериите за яхтено пристанище. Което е и целта на частната фирма „ Е и К” ООД, известна с това, че ДАНС се занимаваше през 2011 г. с един от собствениците и Свилен Кръстанов заради съмнения около начина на внос на машини с европейски средства.

Какво предстои

„Смятам, че с това решение защитихме обществения интерес”, обясни пред komentator.bg областният управител на Бургас Константин Гребенаров. По думите му той ще издаде предписание към община Созопол за отмяна на частичните промени в ПУП-а. Тепърва тези планове ще се преработват, като в района на пристанището трябва да минат тръбите на нова пречиствателна станция. Гребенаров бе категоричен, че ще вземе всички мерки и ще окаже повишен контрол върху дейстията на общината в този район.

Фалшива кадастрална карта и съдбата на пристанището

„Засега няма причини да променяме статута на пристанище „Марина Созопол”, обясниха юристи от ИА „Морска администрация”. Когато е давано удостоверение и е вписано в регистъра на пристанищата това не е правено на база на ПУП, а след представяне на извадка от кадастралната карта. Въпреки това от ИАМА обещаха ако бъдат сезирани от компетентните органи и бъдат уведомени за съдебните решения и настъпили промени в резултат на тях, да извършат проверка и да вземат съответните мерки.

Експерти, с които komentator.bg се консултира,  обаче бяха категорични, че пристанището е незаконно, защото кадастърът е направен въз основа на ПУП от 2007 година, в който не е предвидено никакво пристанище, тъй като никога не е имало такова на тази територия.  Това означава, че представената на ИАМА кадастрална карта е била невярна или неистинска. Старото пристанище се намира в непосредствена близост до въпросния терен, а не е част от него, както твърди ИАМА.  Така, представяйки го за  част от старото пристанище (каквото никога не е било), ИАМА разрешава на собствениците да не проведат процедура за регистрация на ново пристанище и позволяват узаконяване по кратката процедура- без документи и доказателства.
Ако бяха действали по закон-регистрация на ново пристанище, трябваше да проведат сложна процедура, изпълнена със съгласувания с различните компетентни органи и страни, включително провеждане на публичен ОВОС.

Според специалистите по морско право, след отмяната на ПУП, изградената в акваторията на старото пристанище понтонна система, също следва да бъде премахната.
Това ще даде основание статутът на пристанището да бъде преразгледан и ако то не отговаря на изискванията, да бъде заличено от регистъра на пристанищата.

При подобен логичен ход на нещата, от „Е и К” ООД ще имат пълно право да съдят общинския съвет за всички загуби. Което може да направи от община Созопол от една от най-богатите – една от най-бедните общини в страната. „Добрата“ новина ще е единствено за кмета Рейзи, който за пореден път няма да понесе персонална отговорност за извършените нарушения.
Сдружение „Журналисти за прозрачно управление” ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров за скандалния начин, по който един общински кмет си позволява да продаде част от морето на частна фирма.

Текст под снимка: Местността Провлака на созополския бряг – според изменения ПУП водната зона между брега и ограничителните съоръжения е посочена като терен.
Автор на снимката: Елена Фотева, "24 часа"

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.