Фидел Кастро обвини Израел в холокост спрямо палестинците

“Аз мисля, че една нова и отвратителна форма на фашизъм се заражда с голяма сила в този момент в човешката история”. Това пише бившият кубински лидер Фидел Кастро в своя статия, публикувана в органа на Кубинската комунистическа партия вестник “Гранма”. Статията на 88-годишния Кастро, който рядко се появява публично, е озаглавена “Палестински Холокост в Газа” и в нея много остро се критикува поредната военна офанзива на израелската армия срещу палестинците в Ивицата Газа. Кастро определя офанзивата като “отвратителна форма на фашизъм” и обвинява Вашингтон, че не може да контролира съюзника си.

Статията на Кастро се появи по време на 72-часовото примирие в Сектора Газа, след като Израел изтегли армията си от палестинския анклав. В продължение на месец израелската армия воюваше с въоръжените групировки на движението “Хамас”, което управлява анклава. В хода на военната операция загинаха 1 867 палестинци и 67 израелци.

В същата статия Кастро коментира и БРИКС – икономическият съюз между Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Както е известно последната публична проява на Кастро бе по време на посещението в Куба на руския президент Владимир Путин по време на световното първенство по футбол в Бразилия. След визитата си в Куба и срещата си с Фидел Кастро, руският президент Путин участва в среща на върха на лидерите на страните от БРИКС.

На политическата карта на света “възникнаха нови и неизбежни сили”, отбелязва Кастро. Според него, Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка и връзката им с Латинска Америка, по-голямата част от страните в Карибския басейн и Африка съставят „сила, способна да си сътрудничи с останалите държави”, включително САЩ, Европа и Япония.

Освен това Кастро коментира още, че “основната грешка на САЩ и Европа е, че подценяват руския народ, който по време на Втората световна война защитавше родината си като спартанци”.

В статията си кубинският революционен лидер засяга и ситуацията около малайзийския боинг, който се разби в източната част на Украйна, и звучащите от страна на Запада обвинения към Русия. Според него, да обвиниш Руската федерация, че е унищожила самолета – „това е просто от безсилие”.

“Президентът Владимир Путин, министърът на външните работи Сергей Лавров и другите лидери на това правителството никога не биха извършили такова безумие”, подчертава Кастро.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.