Без мораториум върху сделките по Черноморието

Депутатите отхвърлиха проекта за решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на крайбрежни плажни ивици. Предложението беше внесено от лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители. То предвиждаше мораториум върху сделките на територията на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци – Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро – Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла“ и резерват „Ропотамо“), Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник, Лиман. От левицата предлагаха изключение от мораториума да се прави за инфраструктурни обекти с национално значение и от първостепенно общинско значение. Гласуваха 103 народни представители, от които 36 „за“, 27 „против“, а 40 се въздържаха.
Димчо Михалевски (Коалиция за България) посочи, че с приетите миналата седмица промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие вече върху пясъчните дюни могат да се извършват строителни дейности за изграждане на обекти с национално значение, на техническата инфраструктура и обекти, свързани с националната сигурност. До приемането на тези изменения действаше безусловна забрана за строителство върху дюни, отбеляза той. Текстовете, които изменихме, няма да попречат на подготвени сделки с имоти държавна собственост в следващите седмици и месеци, коментира Михалевски. От левицата искаха мораториумът да действа "във времето на безвластие по изборите".

Любен Татарски (ГЕРБ) посочи, че почти всички искания са намерили място в измененията на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Ако не вярваме в спазването на закона, защо сме в парламента, попита риторично той.

В ресорната комисия нямаше нито един против и въздържали се при приемането на тези текстове от закона, отбеляза Татарски. Той обясни, че въведените изключения за строителство върху дюни са свързани с изграждане на колектори на пречиствателни станции и на газопровода "Южен поток".

Проекторешението на левицата е формулирано по съвсем друг начин от това, което сега чухме в пленарна зала, коментира Татарски. По думите му това вероятно е достатъчно основание да се твърди, че предложението е нецелесъобразно и ненавременно.

Първоначално от "Коалиция за България" предлагаха проект за решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на крайбрежни плажни ивици, които бяха поименно изброени. В пленарна зала обаче предложиха редакция на собственото си предложение.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.