Продължава издирването на затрупаните миньори от мина „Ораново”

Пети ден спасителните екипи продължават разчистването на свлачището в галерията на рудник "Ораново" в Симитли, където на 16 юли загинаха двама миньори, а други двама останаха под земята и се издирват.

Работи се непрекъснато, независимо от трудните условия, съобщи управителят на каменовъглената мина Валери Манов. Минно-спасителните дейности се извършват с възможно най-бързите темпове и няма да спрат, докато не бъдат намерени двамата миньори, които от четири денонощия вече са в неизвестност, допълни Манов. Работи се много внимателно, за да се осигури безопасността и на спасителите.

В мината са областният управител на Благоевград Муса Палев, началникът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Пармаков, директорът на Областната инспекция по труда Петър Попадиин.

Въпреки доставената техника работата напредва бавно, защото калта в рудника пречи на екипите за работят, каза областният управител на Благоевград Муса Палев, цитиран от „Фокус”.

Заради трагичния инцидент в рудник „Ораново” симитлийското село Градево отложи празника си, който традиционно се отбелязва на Илинден. Кметът на селото Кирил Йосифов, основен организатор на празника, съобщи, че веселие не се предвижда заради развоя на събитията в мините от последните дни.

Йосифов е и един от тежко пострадалите при взрива на газ гризу в мината през 2007г., когато загинаха двама миньори. Той бе сред оцелелите тогава по чудо въглекопачи, които обаче обгоряха значително и дълго се възстановяваха от травмите.

За Илинден тази година в Градево ще бъде отслужена света литургия и ще се принесе традиционният курбан.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Продължава издирването на затрупаните миньори в „Ораново”

Продължават усилията на спасителните екипи да пробият свлачището и да достигнат до двамата миньори, останали в рудник "Ораново" след вчерашния тежък инцидент в мината, при който загинаха други двама миньори. През цялата нощ спасителите са се борили с лепкавата и гъста като глина кална маса на свлачището, зад което се предполага, че са останали двамата издирвани миньори. В сравнение с вечерта участниците в спасителните дейности са напреднали с 15 метра при изключително тежки условия.

На смени работят по над 20 души. Продължават опитите да се доставя и чист въздух на търсените миньори чрез тръба през свлачището. Неясна е съдбата на 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов. Вчера следобед бяха извадени телата на 40-годишния Асен Стойнев и 45-годишния Христо Младенов.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев бе на мястото на инцидента и тази сутрин. Той каза пред БНТ, че спасителите са се натъкнали на огромна скала, което затруднява действията им. Вкарана е нужната техника, тази сутрин ще влезе още екип от специализираната минна служба, за да не се прекъсва работата и да се спасят затрупаните миньори, каза Стойнев. На въпрос дали е направено всичко необходимо по отношение на спасителните мерки още в началото: "Едно е да има спасителен отряд от доброволци, съвсем друго е да има специализиран екип, който да е оборудван с нужната техника. Този специализиран екип се намира на приблизително 50 километра от тук. Да, всяка мина трябва да има отряд, но той е съставен от доброволци. Наистина създадена е организация, но докато дойде специализираният екип, е минал приблизително един час", каза министърът. Той заяви, че ще се търси отговорност дали са спазени условията на труд.

Мината в "Ораново" дава прехрана на над 200 семейства от района, тя е жизненоважна, но не може да сме поставени пред избора "живот или прехрана", категоричен е Драгомир Стойнев. Той съобщи, че прави проверка на концесионния договор. Доколкото разбирам не всичко е изрядно в този концесионен договор, каза Стойнев и уточни, че до края на седмицата ще има яснота по въпроса. Министърът на икономиката и енергетиката е готов да информира депутатите за трагедията в рудник "Ораново" след края на кризисните действия, които продължават и в момента. Всички ние следим с тревога ситуацията, съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Очаква се министрите да обсъдят възможностите за подпомагане на семействата на загиналите в рудник Ораново миньори по време на днешното заседание на кабинета.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.