Почина писателят Едгар Лорънс Доктороу

В дома си в Манхатън, на 84 г. почина известният американски писател Едгар Лорънс Доктороу, съобщи в. “Ню Йорк Таймс”. Синът на писателя информира, че Доктороу си е отишъл от усложнения, причинени от рак на белия дроб.

Доктороу е роден в Ню Йорк и е възпитаник на Колумбийския университет. Първаночално работи известно време като сценарист в едно от киностудията, а след това става главен редактор на издателството Dial Press. По-късно решава да се посвети изцяло на литературна дейност.

Първият му роман – “Добре дошли в трудни времена”, публикуван през 1960 г., получава положителни отзиви от критиката. Но истинската слава на Доктороу идва след публикуването на романа “Рагтайм” (1975), за който той получава няколко престижни литературни награди. През последните години от живота си Доктороу често се изявава като литературен критик и публицист.

Три от 12-те му романа са екранизирани, а филмовата версия на “Рагтайм”, заснета от известния режисьор Милош Форман през 1981 г., е номинирана за осем награди “Оскар”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.