Почина легендарният блус-изпълнител Би Би Кинг

Кралят на блуса, легендарният китарист Би Би Кинг е починал в съня си на 89-годишна възраст в дома си в Лас Вегас, съобщиха световните агенции. Би Би Кинг отвори света на блуса за многобройни нови фенове и повлия цяло поколение музиканти, коментира АП. Неговите записи са продавани в милиони копия, а неговата значимост му отреди безспорно място в Залата на славата както на „Блус Фондейшън“, така и в Залата на славата на рокендрола.

Носител е на цели 15 награди „Грами“, последната от която получи през 2009 г.

Б. Б. Кинг е роден като Райли Б. Кинг на 16 септемрви 1925 г. в Ита Бена, Мисисипи. Той прекарва по-голяма част от детството си, заедно с майка си и баба си на плантацията за памук. Той разказва, че е получавал по 35 цента за всеки 45 kg памук, преди да открие и другите си заложби. В ранна възраст той попива музиката на блус музиканти като Т-Боун Уокър и Лони Джонсън и джаз-изпълнители като Чарли Крисчън и Джанго Райнхарт.

През зимата на 1949 г., Кинг свири в танцувална зала в Туист, Арканзас. За да затоплят залата, организаторите запалват напълнен до половината варел с керосин, което за времето си е обичайна практика. По време на изпълнението двама мъже започват свада, прераснала в сбиване, в резултат на което варелът е съборен и подът залят с горящ керосин. Всички присъстващи панически се изнасят от сградата. След като излиза навън, Кинг осъзнава, че е забравил китарата си в горящата зала. Той се връща с намерението да я извади оттам, като едва не изгаря в пламъците (впоследствие се разбира, че двама души са намерили смъртта си онази нощ). На следващия ден Кинг научава, че въпросната свада е започнала заради жена на име Люсил. Той кръщава първата си китара „Люсил“, за да му напомня „никога да не прави повече така“.

През 1949 г. Б. Б. Кинг подписва договор с дъщерната фирма на Modern Records — RPM, като същевременно започва да развива активна концертна дейност, която се запазва през цялата му сетнешна кариера.

През 50-те години, Кинг се превръща в един от най-влиятелните ритъм енд блус изпълнители, създавайки впечатляваща поредица от хитове като „You Know I Love You“, „Woke Up This Morning“, „Please Love Me“, „When My Heart Beats like a Hammer“, „Whole Lotta’ Love“, „You Upset Me Baby“, „Every Day I Have the Blues“, „Sneakin’ Around“, „Ten Long Years“, „Bad Luck“, „Sweet Little Angel“, „On My Word of Honor“ и „Please Accept My Love“.

На 29 юни 1973 г., Б. Б. Кинг участва в голям концерт в Philharmonic Hall в Ню Йорк. На една сцена са събрани много от майсторите на блуса като “Биг Мама” Тортън, Джей МакШан, Еди “Клийнхед” Винсон и Мъди Уотърс.

Б. Б. Кинг постига успех, както на пазара за блус-музика, така и извън него. Това става за пръв път през 1969 г. с песента „The Thrill Is Gone“, която става хит, както в поп, така и в ритъм енд блус класациите, което е рядкост дори и днес. Успехът на Кинг в тази насока продължава и през 70-те години с песни като „To Know You Is to Love You“ и „I Like to Live the Love“. В периода 1951-1985, Б. Б. Кинг се появява в ритъм енд блус класациите на списанието „Билборд“ (Billboard magazine) впечатляващите 74 пъти.

През последните двадесет години на 20 век Б. Б. Кинг записва все по-рядко, но концертната му дейност е впечатляващо активна (около 300 представления на година).

През 1988 г. той достига до нова генерация почитатели чрез сингъла, реализиран с U2 „When Love Comes To Town“.

През 2000 г., Кинг си партнира с Ерик Клептън в албума „Riding With the King“.

През 2004 г. той е награден с почетна титла “доктор” от Университета в Мисисипи.

И след като навлиза в деветото си десетилетие, Би Би Кинг живее пълноценен и активен живот. Той е лицензиран пилот, вегетарианец, непушач и трезвеник. Диабетик от повече от десет години, той участва в много обществени прояви, посветени на борбата срещу диабета.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.