Кризисните страни „Bacteria”

 

В края на януари и началото на февруари котировките на държавните ценни книжа се покачват (цените се повишават, така както се вижда от графиката на 30-годишните германски ДЦК). Нововъзникващите пазари са под обсада от 24 януари. Борси като Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya претърпяха загуби, но като цяло борсите по света отбелязват печалби (въпреки регистрирания спад в цените). Изборите в Тайланд тази седмица и възможният световен интерес към BACTERIA страните, в т. ч. и към силно дестабилизираоната Украйна, може да предизвика по нататъшен спад в борсовите цени.

 

Събитията, които се случиха през изминалата седмица в Аржентина (Статията е публикувана на 2 февруари. Бел. на редактора) накараха инвеститорите по света много внимателно да разглеждат портфолиото на финансовото състояние на страната. Така както BRICS и PIGS бяха модерни кодови думи в миналото, според мен новата такава е BACTЕRIA. За онези, които все още не могат да направят аналогия, имам в предвид Бразилия, Аржентина, Китай, Турция, Египет, Русия, Индия и (Южна) Африка. По напълно различни причини всяка от тези държави претърпява някакъв вид значими политически или икономически промени. Които, от своя страна, изглежда не са способни да променят драстично положителните настроения на борсата, последвали ликвидната инфузия на Бернанке/Дражи.

 

 

И все пак заради събитията, които се случиха в сравнително кратък период от време и екстраполирайки последствията от бъдещите събития, възможно е да станем свидетели на сериозна БАКТЕРИАЛНА инфекция по всички пазари. Обърнете внимание на следните бъдещи събития, които може да станат факт и които не са взети предвид от повечето пазарни специалисти.

 

 

• Бразилия ще бъде домакин на Световното първенство по футбол за пръв път в своята история. Президентът Дилма Русеф може и да е направила много за бедните в страната, но сега ще имаме масирано нашествие от чужденци в страната. Вероятността за масивно гражданско неподчинение не се взема в предвид от много международни инвеститори.

 

• Аржентина боледува от сравнително голям брой проблеми – национализация, популистки политики и корупция. Събитията от изминалата седмица, които ускориха движението на песото, още повече изостриха ситуацията. На този етап непотвърдени данни показват, че президентът Кристина Фернандес може и да не се завърне от Куба, оставяйки огромна пропаст в политическата легитимност на сегашната власт.

 

• Китай се бори с корупцията, като в същото време желае да го прави по свой собствен начин, по отношение на гражданските права – има безброй примери в печата. Наскоро имаше силна атака срещу няколко „борци за свобода”. И въпреки, че това не е необичайно за последните години, то явлението започва да придобива все по-глобален обхват.

 

• Турция продължава да страда от политически и религиозни проблеми на територията си. Съвсем наскоро Централната банка беше принудена да повиши лихвите до над 10% в опит да се предотврати по–нататъшно масово изселване от страната. Дали тази стъпка ще бъде успешна или не, ще зависи също така и от международните инвеститори, които в по-стари времена масово влагаха парите си във тази валута и финансовите пазари на страната.

 

• Египетската „Арабска пролет” сега отдавна е забравена и никой не знае със сигурност какво ще последва оттук нататък. Дали военните ще надделеят и ще запазят контрол върху управлението или то ще се върне в ръцете на ислямисткото движение „Мюсюлманско братство” – ситуацията остава нажежена и лесно може да излезе извън контрол.

 

• Русия също ще има първа възможност да се покаже пред света на спорта с домакинството си на зимните Олимпийски игри, които ще започнат след по-малко от две седмици. Става дума за това, че всъщност сексуалната ориентация е много важна тема и че всяка девиация (извинете ме за думата) от нормалното се приема враждебно. Така скорошното изявление на кмета на Сочи би могло да има взривяващ ефект върху възможностите за инвестиции в Русия.

 

• Индия се опитва да се измъкне от тежката ситуация с корупцията в страната. Примерите за корупция изобилстват – от военни договори до строежа на магистрали. Взривоопасното напрежение между тези които са „за” и „против” борбата с корупцията може да предизвика масови безредици.

 

• Африка е била и си остава „континент на бъдещето”. Свидетели сме на кръвопролитни войни за нефт (Южен Судан е ярък пример) и за религия (на юг от Нигерия), както и на огромни примери за силна корупция (повечето Африкански страни се нареждат на челните позиции в тази безславна класация).

 

 

 

Антибиотиците са много добро лекарство за да станете отново здрави. Следващият път, когато преглеждате финансовото си портфолио, си припомнете, че БАКТЕРИЯТА вече не е нещо, което може да навреди на здравословното ви състояние, а по-скоро може да увреди вашето финансово здраве.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.