ГЕРБ готови да напуснат парламента, ако “Атака” го стори първа

Събитията от последните дни показват, че е твърде възможно “Атака” и ГЕРБ да срещнат интересите си. А пресечната точка да носи името “предсрочни избори”. Което пък е относително лесно за постигане, ако двете парламентарни групи – на Волен Сидеров и на Бойко Борисов -напуснат парламента и по този начин направят невъзможно постигането на кворума, необходим за всяко едно заседание.

Ако групата на “Атака” напусне 42-то Народно събрание, декларираме, че това ще сторим и народните представители от ГЕРБ, с което да”се сложи край на агонията на този парламент, съобщи днес пред парламентарните репортери зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя похвали  промяната в позицията на парламентарната група на “Атака”, която са демонстрирали с подкрепата на техния проект за декларация за запазване на ценностите на демокрацията и етническия мир в България.

Цачева призна нещо, което до скоро изглеждаше немислимо, тъй като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов последователно, методично и в характерния за него остър стил критикуваше всички парламентарни и извънпарламентарни действия на “Атака”, както и БСП – заради това, че са станали заложници на Сидеров за кворума в парламента и за подкрепата на правителството.

Днес обаче Цачева демонстрира промяна на стила, методите, подхода и оценките. И така се оказа, че от ГЕРБ са използвали за основа проектодекларацията на националистите за етническото напрежение.

Вярно е, че този проект стъпва на основата на проектодекларацията на “Атака”, но той е по-разширен и в някои отношения и дори по-остър като реакция, обясни Цецка Цачева веднага след като направи изявлението си, че ГЕРБ са готови да последват “Атака”, ако групата на Сидеров напусне Народното събрание. По думите на Цачева, всичко, за което говори Волен Сидеров, елегантно се решава по един единствен начин – с напускането на парламента.

Което е самата истина. Друг е въпросът дали такъв ход би могъл да се оцени като елегантен.

По-рано днес, за пореден път през последната седмица, лидерът на „Атака” Волен Сидеров даде ясен знак, че е готов да преустанови подкрепата си за левицата и групата му да напусне парламента.

„Ако не бъдат приети нашите предложения, ще вземем решението си дали да бъдем част от този парламент или не”, каза Сидеров. Това бе казано малко след като мнозинството в парламента отхвърли две проектодекларации на „Атака” – за осъждане на изказването на Хюсеин Хафъзов, както и за етническото напрежение в страната. И  все пак Сидеров изтъкна, че ако падне сегашното правителство и дойде ГЕРБ на власт, партията на Борисов няма да има какво ново да предложи.

Кулоарни слухове твърдят още, че повече от половината депутати от Коалиция за България също споделяли тезата за изчерпване на този парламент и необходимостта от нови избори.

Има обаче поне три проблема, които притесняват социалистите. Първият е, че със забавянето на приемането на Изборния кодекс би могло да се наложи изборите да се проведат по кодекса „Фидосова”. Вторият е, че отново президентът Плевнелиев ще назначи служебно правителство, което надали ще е от полза за левицата. И третият проблем е, че АБВ закономерно отнема гласове, които иначе биха били в подкрепа на Коалиция за България. Така в проучване на Екзакта от преди ден ГЕРБ за първи път от много време излезе с над 2% пред левицата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.