Сформирането на правителство в Германия се провали

Усилията на германският канцлер Ангела Меркел да сформира трипартийна коалиция са се провалили, съобщиха световните агенции. Партията на Свободните демократи (FDP) се е оттеглила от продължилите повече от четири седмици преговори с консервативния блок на Меркел и със Зелените, посочвайки като причина непреодолими различия.

“Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси. По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо”, каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер.

Той добави, че няма общи позиции и взаимно доверие, за да се състави коалиционно правителство. Основните спорни проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва “Ройтерс”. Проучвателните разговори попаднаха в задънена улица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., посочва “Франс прес”, цитирана от БТА.

Меркел заяви, че ще остане като изпълняваща длъжността канцлер и ще се консултира с президента Франк-Валтер Щайнмайер как да продължи, добавяйки, че сделката е била на косъм да бъде постигната.

“Днес е ден за дълбоки разсъждения за това как да продължим напред в Германия”, заяви Меркел пред репортери. “Като канцлер аз ще направя всички възможно, за да гарантирам, че тази страна е добре управлявана в предстоящите седмици”, допълни тя.

Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва “Франс прес”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.