Евгений Дайнов: Протестите излязоха ялови, останаха само бунт

На всички нас ни предстоят няколко години "лашкане" в съзнанието ни и в исканията ни, в икономическата и в политическата ни среда. Това прогнозираха политологът Евгений Дайнов и социологът Андрей Райчев по БНР, коментирайки гражданските протести и актуалната политическа обстановка. Според Дайнов протестите на практика са се оказали "ялови", защото не са преминали в чисто политическата си фаза, а са останали на ниво "бунт".

Не може да се появи такъв субект, който да събере достатъчно гласове срещу всички, категоричен бе Дайнов, помолен да коментира дали е възможно участващите в протестите да имат свое политическо представителство в бъдеще.

Дайнов и Райчев бяха единодушни, че ГЕРБ продължава да се държи като управляваща партия и че все едно вече  е спечелила следващия мандат.

Аз твърдя, че не знам и никой не може да знае отсега какви ще бъдат резултатите на изборите, защото в тази ситуация всякакво събитие може да изметне всичко надолу с главата, каза Дайнов.

Андрей Райчев засегна и актуалната тема с подслушванията. Той изрази учудване, че все още президентът Росен Плевнелиев не се е изказал по скандала. Райчев допълни, че подслушването у нас не е новост и че се прави от 11 години.

Новото е, че в България се случи чудото, че една институция заработи пред очите ни, изтъкна Райчев, визирайки прокуратурата и огласените резултати от нейната проверка. Според социолога, служебното правителство е реагирало на казаното от прокуратурата и изобщо на скандала  позорно, като позицията на кабинета е дори по-позорна от реакцията на Цветан Цветанов.

Изключено е ГЕРБ да остане на власт, прогнозира Андрей Райчев и се аргументира с действията на прокуратурата по скандала, които – като разкрития – не могат да не се отразят на електоралните нагласи, както и с това, че, според него, Бойко Борисов се стреми към президентския пост.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.