Калигула – спектакълът на сезона

Спектакълът “Калигула с Деян Донков в Народния театър “Иван Вазов” предизвика истински интерес и  билетите за него са на привършване. Тези за ноември са почти продадени, два дни след премиерата му, която бе на  на 27 октомври. За двете дати през ноември – на 9 и 18-ти, има останали броени места само на втори балкон. Представлението по текст на Албер Камю ще има две дати и през декември – на 18 декември и в навечерието на Нова година на 31 декември.

 В “Калигула” участват още Жорета Николова, Александра Василева, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Йосиф Шамли, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев и Калоян Стойчев.
„Камю е бил самотен в разбиранията и идеите си”, казва един от неговите изследователи, „но по някакъв начин сега той излиза победител и доказва, че е прав. Той е много повече философ на настоящето, отколкото на миналото”. Изминатлите над 2000 години от смъртта на Гай Цезар Германик, по-известен като Калигула, не могат да заличат образа му на жесток, необикновен и тираничен римски владетел. Смело може да се твърди, че той е една от най-противоречивите исторически фгури с необикновена и ексцентрична диктатура”.

„Интересно ми е къде се корени цялото това нещо, как той се среща със злото. Всеки един диктатор има склонността да се самообожествява, той до последно не вярва, че прави зло, а тъкмо обратното”, споделя Деян Донков.

Първата версия на текста на „Калигула” е публикувана година преди официалното представяне на спектакъла – 1944 година и е част от „Цикъл на абсурда”, заедно с романа „Чужденецът” (1942 г.) и есето „Мистър Сизиф” (1942).

Пиесата на Албер Камю „Калигула” е представена за първи път през 1945 година на сцената на театър „Хербертот” в постановка на Жак Хербертот. Ролята на Калигула тогава е изпълнявана от знаменития Жерар Филип.

Сценичната адаптация е на Александър Секулов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.