Прокуратурата работи по версията и за умишлен палеж на тютюневите складове

Разследването на пожара в четирите тютюневи склада в Пловдив трябва да търси не само прекия извършител, но и евентуалния инвестиционен интерес, който седи зад това действие, каза в  Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Там той се  срещна с окръжната прокуратура и полицията.  Цацаров каза също, че версията за палеж не се ограничава само да клошаря Любомир Данчев,който бе задържан заради пожара.

“При ситуация, в която има сгради, има тежки и рестриктивни процедури за опазване на културното наследство. Ако няма сгради или са останали само стени от тях, тогава падат множество затруднения пред настоящи или бъдещи дейстителни собственици, защото съм далеч от мисълта, че показваният по екраните италиански гражданин представлява собственик”, заяви Цацаров. Според него след пожара отпадат административни бариери пред бъдещ инвестиционен интерес. Цацаров допълни, че прокуратурата работи  по направления – едното е за установяване на всички обстоятелства по възникването на пожара, за което ще се прави пожаротехническа експертиза; а другото е по т. нар. длъжностно направление, където ще се търси инвестиционен интерес, ще се изясняват обстоятелства около складовете. При първата експертиза трябвало да се провери и как пожарът в четвъртия склад – собственост на “Галакси пропърти груп”, е пламнал по-късно.

Очаква се по второто направление да бъдат привлечени експерти от ДАНС, както и да се разпитат собственици и длъжностни лица като кмета на Пловдив, кмета на района и главния архитект. Ще се изяснява и какви са били плановете за включване на Тютюновия град в събитията през 2019 г., когато Пловдив ще е европейска столица на културата.
Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов каза, че арестуваният 44-годишен мъж е осъждан за 4 кражби, като на 12 март т. г. е излежал едногодишна присъда по обвинение за грабеж. Той обясни, че има видеоматериал и свидетелски показания, които доказват, че пожарът е тръгнал от четвъртия етаж на единия от складовете, където последно е живял бездомникът. Там той изхвърлял цигарите в пластмасов кош, пълен с хартия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.