Днес е Архангелова задушница

Днес е последната от трите големи задушници през годината – Архангелова задушница. Тя се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино.

Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

1 Comment

  1. Може ли такива идиотщини? Така ли се отдава почит на умрелите? Може ли да им носят да пият червено вино и уиски и сладки? Хора, спрете да участвате в подобни безумия. Сайтът Блиц е ударил десятката със заглавието си: България се запътва към гробищата днес.

Leave a Reply

Your email address will not be published.