Всички книжа за Южен поток се намериха и без силови акции

След разпореждане на премиера Бойко Борисов за предоставяне на пълната документация по „Южен поток“, министърът на енергетиката Теменужка Петкова възложи събирането на всички договори и споразумения по проекта.
Документите по проекта „Южен поток“ са предоставени на министър Петкова от Българския енергиен холдинг и от дружеството „Южен поток България“. Енергийният министър запозна премиера с документацията по проекта за изграждане на газопровод на територията на България, съобщиха от правителствения пресцентър. Сред документите не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия.

Като следваща стъпка за установяване на фактите по проекта премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Теменужка Петкова и Божидар Лукарски да изготвят в оптимален срок и да го запознаят с правен, икономически и финансов анализ на събраните документи. Анализът ще бъде представен от България на редовното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации и енергетика”, част „Енергетика”, който ще се проведе на 9 декември т. г. в Брюксел.

В началото на пленарната седмица премиерът Борисов заяви в Народното събрание, че иска разрешението на депутатите да получи, ако трябва дори силово, всички документи за “Южен поток”. Медии обаче припомниха, че в хода на преговорите по време на първия си мандат като премиер Борисов точно три пъти е подписвал на високо ниво договори по Южен поток и лично е коментирал ползите за страната ни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.