Орасио Картес спечели президентските избори в Парагвай

Бизнесменът Орасио Картес от опозиционната партия „Колорадо” спечели президентските избори в Парагвай, предаде АФП, позовавайки се на данни от избирателната комисия на страната.

Картес получи 45,91% от гласовете срещу 36,84% за Ефраин Алегре, кандидат на Либералната партия, която в момента е на власт.

Картес, 56-годишен тютюнев магнат, е учил в САЩ и е един от най-богатите хора в страната.

Вчера в Парагвай се проведоха едновременно президентски избори и втори тур на парламентарните и губернаторските избори. Според Би Би Си,избирането на нов президент се очаква да помогне на Парагвай да възстанови нормалните отношения със съседите на континента, които бяха подкопани през миналата година от неочаквания импийчмънт на бившия президент Фернандо Луго.

Свалянето на Луго от президентския пост доведе до прекратяване членството на Парагвай в Съюза на южноамериканските нации и в споразумението за общия пазар на страните от Южна Америка.

Изборната кампания беше белязана от обвинения в купуване на гласове, нарушения и хомофобия, пише британският в. "Гардиън". – Въпреки че е бил вкарван в затвора за измама и разследван за контрабанда на наркотици, Картес успя да си извоюва чиста победа, която отбелязва възраждането на неговата партия, която държа властта в продължение на шест десетилетия до 2008 година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.