BBC: Няма индикация за огромен румънско-български наплив

Предстоящото вдигане на ограниченията за работа за имигрантите от Румъния и България е оказало слабо влияние върху броя на хората, които планират да се преместят във Великобритания или в други страни на ЕС, съобщи Би Би Си.

Двете страни бяха приети в ЕС през 2007 г., но много страни членки поставиха лимити за правото на работа на техните граждани, чийто срок изтича в края на тази година. Това породи опасения в Обединеното кралство, че тогава мнозина може да дойдат да търсят работа. Но отделни проучвания на Би Би Си в двете страни, и двете обхващащи повече от 1 000 души, сочат, че повечето биха се преместили само при наличието на твърдо предложение за работа.

От анкетираните повече са тези, които имат намерение да търсят работа в ЕС, включително Великобритания, през 2013 г., отколкото през 2014 г. Значителен брой заявили, че биха искали да работят във Великобритания, но тези, които правят конкретни планове, са много по-малко.

 

На снимката: Константин Дивитров

В неделя лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж стана обект на критиките на българския посланик в Лондон. В телевизионно интервю Константин Димитров го призова да престане да използва "немощни" аргументи срещу снемането на ограниченията върху имиграцията във Великобритания, пише вестник "Дейли телеграф".

В интервю за телевизия "Скай нюз" Димитров казва, че "някои политически централи и медии" използват България като "изкупителна жертва". По думите му тези критици не съумяват "да разграничат достъпа до трудовия пазар от злоупотребите със социалните придобивки", а освен това българите не са в списъка на 20-те националности, чиито представители се възползват от системата във Великобритания.

Във вторник Константин Димитров ще участва в заседание на комисията по вътрешни работи на Камарата на общините, на което ще се обсъжда снемането на ограниченията за българи и румънци, съобщи Би Би Си. Освен Димитров депутатите ще изслушат посланика на Румъния, като и държавния министър по въпросите на имиграцията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.