Депутати: Проблемите с еврофондовете са надпартийни

Въпросите за управлението на евросредствата са надпартийни и засягат националните интереси, което поражда необходимост от обединени усилия. На практика това бе единствената позиция, около която се обединиха депутатките от левицата и от ГЕРБ Деница Караджова и Велина Василева при участието си в сутрешния блок на БНТ. Двете народни представителки коментираха вчерашното съобщение от Брюксел, че Европейският парламент препоръчва да бъдат спрени еврофондовете към България. Въпреки, че това е препоръка, която няма законодателна стойност, решението на ЕП предизвика реакции у нас и повдигна закономерния въпрос кой е виновен за тази отрицателна за страната ни препоръка, какво прави правителството, за да ги опровергае и има ли реална опасност в близко бъдеще да спрат европейските средства към България.

“В доклада, след първоначалния му вариант, са вкарани два коментара за България и Румъния или два извода, свързани с механизма за сътрудничество и проверка, който сам по себе си няма връзка с този доклад. Самият доклад не поражда правни последствия и от тази гледна точка няма как на база на приетия доклад да се вземе решение за спиране на средствата от ЕС”, отбеляза Деница Караджова от Коалиция за България. Народната представителка увери, че правителството полага усилия сегашния програмен период да приключи с минимални загуби на евросредства.
Велина Василева от ГЕРБ изрази несъгласие с това твърдение, като посочи, че основните критики на ГЕРБ към сегашното правителство е, че не виждат конкретни действия и предприети мерки за отстраняване на проблемите, касаещи управлението на евросредствата. Василева е категорична, че критиката е насочена към настоящото правителство и обвиненията на БСП, че доклада отразява предходен период, е форма на защита и неглижиране на случилото се.
С много голямо мнозинство беше гласуван един текст, с който Европейския парламент – контролният орган, който контролира как се разходва бюджетът на европейската общност, препоръча на Европейската комисия да направи сериозен анализ дали в тази среда е възможно да се усвояват европейски средства. Това беше наистина жесток шамар срещу българското правителство”, категорична бе Велина Василева от ГЕРБ.
В отговор Караджова отбеляза, че проблемите са посочени и в одитни доклади от изминали периоди, като основни посочи Фонд “Околна среда” и Фонд “Земеделие” и засягат проекти още от 2008 година.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.