Йовчев: Работим по установяване на подпалвача на колата на Шекерова

Работи се по установяване на подпалвача на колата на Генка Шикерова. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в кулоарите на парламента. Всичко, което може да се направи, се прави, увери той. Йовчев обясни и защо не е отишъл да разговаря с протестиращите журналисти пред МВР. Нямаше условия там да се говори, два пъти отправяхме покана към журналисти да излъчат хора пред камерите, да се качат и да проведем разговори, обясни министър Йовчев. Пред 50 души, които викат, не може да се проведе разговор, категоричен е той.

По-рано тази сутрин десетки се събраха пред сградата на МВР на протест срещу посегателствата над журналисти и в знак на солидарност с Генка Шекерова. Мотото бе „Да се ядосаме днес! Утре може да е късно!”. Организаторите призоваха журналисти от различни медии и граждани да покажат, че няма да търпят натиска над свободата на словото да продължава и да остава без реакция от държавните институции. Припоняме, че  автомобилът на  Генка Шикерова беше запален преди дни в София.

“Трогната съм от човешкото отношение и съм тук, чудих се дали да дойда, защото не обичам да бъда център на вниманието, но позицията ми е принципна. Аз съм против всякакъв вид репресии, независимо дали са над обикновени граждани или журналисти”, заяви Шикерова, която дойде на протеста, цитирана от БГНЕС.
Институциите дължат отговор, написаха в специална позиция от Асоциацията на европейските журналисти.
Иван Радев, който е член на асоциацията, каза пред БНР, че отговорите са важни, а насилието над журналисти е последното нещо, от което има нужда страната.
Управителният съвет на Съюза на българските журналисти вчера излезе с декларация, в която се изразява дълбоко възмущение от поредния престъпен акт срещу наш колега – подпалването на автомобила на Генка Шикерова.
Този престъпен акт е опит за сплашване на журналист и посегателство върху свободата на словото, пише в декларацията. В нея се припомня, че Съюзът на българските журналисти отдавна е направил предложение пред Народното събрание за завишаване на наказателната отговорност по отноношение на лица, които извършват посегателства върху имуществото и физическата неприкосновеност на журналиста.
Днес колегите протестират и срещу това, че пореден подобен случай не е разкрит от полицията. Това е вторият случай на посегателство срещу автомобил на Генка Шикерова, преди това имаше подобни случаи и с други журналисти. Взривен беше автомобил на Сашо Диков и също няма открити извършители.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи чрез парламентарния си секретар, че десет души от протестиращите журналисти могат да се качат и да разговарят с него.
Протестът преминава тихо и без напрежение.

Снимка: Дарик

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.