“Алфа рисърч”: В ЕП влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ

Седемнайсетте български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации:
ГЕРБ – 6 места
БСП – 5
ДПС – 3
България без цензура – 2
Реформаторски Блок – 1
Това показват данните от изследване на “Алфа рисърч”, направено по поръчка на Дневник.bg .

С най-големи шансове за първа политическа сила на изборите е ГЕРБ. Подкрепа за него заявяват 27.3% от решилите да гласуват в неделя.

БСП заема втора позиция с 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията

ДПС постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13.4% от гласувалите остава трета в предпочитанията на избирателите.

Масираната кампания на “България без цензура” осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици. Тя достига 10.5% от вота в урните и се очертава като четвъртия представител в Европейския парламент.

Прогнозата на “Алфа Рисърч” за изхода от изборите за Европейски парламент в България е направена въз основа на настоящото проучване и наблюдаваните през последните месеци тенденции. За разлика от периодичния мониторинг на обществено-политическите нагласи, в който се проследява електоралния потенциал на партиите сред всички пълнолетни граждани, прогнозата представя подкрепата за политическите сили сред решилите да гласуват на 25-ти май.Изтъква се, че едномесечната кампания за евровота води до
ръст с около 4 до 5% на избирателната активност, която се очертава да е около 38%.

* Изследването на електоралните нагласи за Евроизбори 2014г. е реализирано от “Алфа Рисърч” по поръчка на Дневник.bg. Проведено е в периода 17-20 май 2014г. сред представителна за пълнолетното население извадка, стратифицирана по тип населено място. В допитването участват 1024 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

Източник: (http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/05/22/2305148_alfa_risurch_gerb_bsp_dps_barekov_i_reformatorite_-_s/)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.