“Алфа рисърч”: ГЕРБ-36%, БСП-22%, ДПС-12%, РБ-5%, ББЦ-4,4%

ГЕРБ, повишава подкрепата си от евроизборите насам и към момента привлича 36,2% от твърдо решилите на гласуват, докато БСП остава на позициите си от месец май и има подкрепа от 22,5% от решилите да гласуват. Това показват данните от проучване на “Алфа рисърч” за електоралните нагласи при старта на предизборната кампания за вота на 5 октомври.

ДПС влиза в кампанията като трета политическа сила (12,1%). Подкрепа за
Реформаторският декларират 5,2% от твърдо решилите да гласуват, а за “България без цензура“ – 4,4%.

Анализаторите на “Алфа рисърч” прогнозират петпартиен парламент и сериозен шанс за формиране на дясноцентристко управление след изборите, въпреки че още две формации са много близо до 4-процентовата бариера и резултатът им е в рамките на статистическата грешка. На този етап за АБВ са заявили, че ще дадат вота си 3,9% от твърдо решилите, че ще гласуват, а за коалицията Патриотичен фронт-ВМРО – 3,7%.

Страната е в тежка ситуация и се нуждае от стабилно управление за преодоляване на кризата са доминиращите нагласи във всички социални групи, коментират социолозите.

От проучването става ясно, че дейността на служебния кабинет е непозната за всеки втори избирател в страната, останалите са разделени в оценките си – 20% положителни и 24% отрицателни.

Тревожи рекордно ниското доверие в БНБ – едва 11% – резултат от действията на Централната банка при кризата около КТБ.

Мнозинството от българските граждани – 54% – смятат, че проблемите няма да се ограничат до една банка, а могат за обхванат и други.

Казусът с КТБ, превърнал се в показателен пример за механизмите на задкулисно действие на предишното управление, се възприема основно като институционална отговорност, поради което са налице високи очаквания за пълна прозрачност по случая, коментират от “Алфа рисърч”.

Графика: “Алфа рисърч”

Свързани публикации

2 Comments

  1. Да добавя, че част от този сценарий е Реформаторския блок да се бута напред. Къде ги видяха тези проценти и чи били сигурни. Нищо подобно, Реформаторският блок се колебае около чертата. Сигурни са ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ. атака е непредсазуема, защото прз последните 8 години непрекъснато манипулират обществото, че няма да влязат а те все успяват.

  2. Ако не знаете Алфа Рисърч е измекярска агенция, която пряко обслужва ГЕРБ. Вижда се не само в процентите, които дават на ГЕРБ, но и в манипулирането на данните за партиите, които са около чертата от 4 процента. Там е интригата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.