“Шел” получи правото да търси нефт и газ в Черно море

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на “Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.”, подписаха в сградата на правителството договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в “Блок 1-14 Силистар”. Договорът с компанията е за пет години с опция за удължаване два пъти с по две години. На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов.

“Надали някой вече може да коментира, че България не работи активно по енергийната си диверсификация. Радвам се, че всички процедури минаха по възможно най-прозрачния начин. Когато се правят както трябва, това не отблъсква инвеститори, както някои опитват да кажат, а точно обратното- привлича ги. Така ще работим и занапред“, коментира Борисов след подписването. Според премиерът работата по българските находища в бъдеще ще даде огромни предимства на газовия разпределител „Балкан“. Борисов подчерта, че България има голям интерес в газопреносната система да влязат повече източници на газ.

Компанията “Шел” ще вложи в проучвателни дейности 18,6 млн. евро и ще внесе бонус в държавния бюджет в размер на 4,9 млн. евро. „Радвам се, че всички процедури минаха по възможно най-прозрачния начин. Когато се правят както трябва, това не отблъсква инвеститори, както някои опитват да кажат, а точно обратното- привлича ги. Така ще работим и занапред“, добави премиерът Борисов в заключение.

Айлин Уилкинсън подчерта, че сред принципите на “Шел” е да не допуска причиняването на щети на хората и околната среда. “Лицензът ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ, имаме голяма сигурност, но преди да почнем работа ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно”, каза още Айлин Уилкинсън.

С подписването на договора ние правим важна крачка към постигане на един от основните ни приоритети в енергетиката – диверсификация на източниците на природен газ, заяви министър Теменужка Петкова и допълни, че изграждането на междусистемните връзки и работата във връзка с местния добив са крачки за да постигане на желаната диверсификация.

(Снимка: МС)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.