ВСС ще обедини двете дисциплинарни производства срещу Кокинов

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува второ дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов заради СРС-скандала в Банкя. Състав, обаче, не е бил избран, защото ВСС смята следващата седмица да я обедини с първата дисциплинарка, която бе образувана срещу Кокинов за нарушение на случайното разпределение на дела, съобщава „Правен свят”.

В края на април медиите получиха анонимен мейл, в който бяха прикачени записи на разговор между Кокинов, Бойко Борисов и Мирослав Найденов, проведен на 15 април в къщата на бившия премиер в Банкя. От записа става ясно, че тримата обсъждат каква е възможността да се повлияе на хода на делото срещу Найденов, оценяват по груб и вулгарен начин качествата и сексуалната ориентация на магистрати и което е най-укоримо – поне според главния прокурор – Кокинов информира в аванс, но пък най-подробно Бойко Борисов за резултата от проверката на прокуратурата за незаконно използване на СРС по нареждане на Цветан Цветанов.  Ден след изтичането на записа от срещата в дома на Борисов в Банкя Кокинов подаде оставка като градски прокурор и като магистрат. Първата бе уважена, а втората – не и срещу бившия градски прокурор тръгва дисциплинарно производство.

На 20 май петима членове на Висшия съдебен съвет подадоха в деловодството на ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София – Николай Кокинов, по повод действия, с които той е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е уронил престижа на съдебната власт.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.